Novosti

NEĆE DA UPALI: EVO ŠTA TREBATE URADITI AKO VAM AUTOMOBIL SMRZNE

screenshot_6

Minus 10, minus 15, minus 22! Sibirska hladnoća ispred ove godine je stigla na naše područje, a mnogi vozači pronalaze probleme, jer im je dizel motor neće pokrenuti automobil

Dakle, svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova pate na ovom negostoljubivom vremenu, posebno vozači automobila koji rade na dizel gorivo. Dakle, da podsjetimo, zašto su debeli minusi noćna mora za putnike dizelaše i kako pomoći ako auto neće  da se pokrene,piše Jutarnji list.

Parafin se u dizel gorivu, naime, radi niske temperature kristalizira i kristali mogu  začepiti pore filtera za gorivo. Što je niža temperatura, kristali su sve veći, a kada se podigne dovoljno da se blokira protok goriva kroz filter, motor se ne može pokrenuti …

U modernih proizvođača motora ovaj problem se rješava  ugradnjom grijača u kućište filtera, i problem se  rijetko javlja. Osim toga, na dizel goriva na pumpama, aditive dodaju, u zavisnosti od doba godine, a kao dodatna pomoć današnji dizel motori imaju senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i gori žuta svjetla koja upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju.  Kada lampica zasvijetli, obavezno zamijeniti filter.

Možete testirati gorivo iz rezervoara na smrzavanje i onda na odgovarajući način se  pozvati sa sitnim slovima u uslovima garancije. Zaštititi se  možemo samo provjeravanjem datuma doziranje goriva, dodatak aditiva i parking na toplo.

Ako dizel i zamrzava, ne očajavajte. Nemojte silom ručice trzati, ako ne ide – ne ide. Parafin je već kristaliziran, pa ćete nazor isprazniti, a može oštetiti bateriju ili starter/akumulator. Automobil, radije gurnite u podzemnu garažu ili na toplije mjesto.

Čak  i parking iznad šaht kanalizacije (ciljna motornom) daje dobre rezultate zbog toga  što odatle izlazi topli zrak, ali budite strpljivi pa se vratite za sat vremena. Ako možete dovesti struju kablovima, ugrijte filteer fenom za kosu.Jasno, pazite da ne istopi plastiku ako koristite sušilo za radionicu.

Cilj  je filter ugrijati, zatvorite haubu i ostavite ga deset minuta.

Legenda o sipanju benzina u rezervoaru neće raditi, a može oštetiti dijelove sistema ubrizgavanja, pogotovo na novijim dizel motorom. Pretjerate li, možete potpuno uništiti motor (nekontrolisano sagorijevanje smjese) . Isto važi i za postavljanje požara ispod motora.

Comments

comments

Na vrh