Novosti

Inovativni benzinac koji ujedinjava snagu i učinkovitost dobro će uzdrmati dizelski lobi!

g (1)

Infiniti prvi u serijsku proizvodnju uvodi promjenjivi omjer kompresije, zahvaljujući kojem će njihov moderni četverocilindraš ozbiljno uzdrmati tržišni status klasičnih benzinskih, a još više dizelskih motora. Evo i zašto…

Danas je u automobilskim motorima varijabilno gotovo sve. Počelo je još davno s prilagođavanjem trenutka paljenja u odnosu na položaj klipa. Zatim je ubrizgavanje, posebno ono elektronički nadzirano, donijelo mogućnost preciznog doziranja goriva i prilagodbe režimu rada, a nastavilo se varijabilnim upravljanjem ventilima. Motori su u stanju datom režimu prilagoditi i dužinu usisnih kanala, ponekad i ispušni sustav, a varijabilni turbopunjači zakreću statorske lopatice da se pri različitim opterećenjima najbolje iskoristi energija ispušnih plinova… Sve to samo kako bi učinkovitost motora i njegova snaga bili koliko je god moguće visoki u različitim režimima rada s kojima se u praksi susreće automobilski pogon.

Ipak, jedna je stvar uvijek ostajala fiksna – omjer kompresije. Preciznije, geometrijski omjer kompresije, to jest omjer volumena koji se nalazi u cilindru kad je klip u najnižem položaju, odnosno donjoj mrtvoj točki i volumena koji ostaje iznad klipa kad je u gornjoj mrtvoj točki. Stvarni omjer kompresije može biti promjenjiv, jer u biti govorimo o različitim tlakovima na početku i kraju takta kompresije. Ako zrak (goriva smjesa) u cilindre ulazi s nekim većim tlakom, kao, primjerice kod turbomotora, na kraju kompresije bit će veći tlak, a time i temperatura. I upravo u tome je srž problema. Jer, premda želimo visoku temperaturu na kraju kompresije (ne ulazeći sad u fizikalnu pozadinu problema, recimo tek da je termička učinkovitost tad veća), upravo ta visoka temperatura može kod benzinaca uzrokovati samozapaljenje smjese u cilindru prije iskre svjećice i nekontrolirano, detonantno izgaranje u trenutku nepovoljnom u odnosu na položaj klipa. Tad ne samo da se drastično smanjuje učinkovitost motora, već lako može doći i do njegova potpunog uništenja.

 

To su inženjeri otkrili još davno, kad su tragajući za performansama i učinkovitošću podizali omjer kompresije, a otpornost raspoloživih goriva samozapaljenju zbog niskog oktanskog broja bila niska. Bilo je kroz povijest različitih pokušaja realizacije motora s promjenjivom kompresijom, no nije pronađeno rješenje koje bi bilo dovoljno pouzdano i isplativo za serijsku proizvodnju. Sve do sad. A koliko je to golem korak najbolje ilustriraju brojke: 4-cilindarski 2,0-litreni benzinac VC-T koji će debitirati 2017. u novom Infinitiju QX50 nudi performanse iste kao i aktualni Nissanov 3,5-litrenim V6 – 268 KS i 390 Nm, a pritom, tvrde inženjeri, troši čak 27% goriva manje!

 

Comments

comments

Na vrh