Zanimljivo

Porsche 928 Shooting Brake – jedini na svetu-slike

Porsche 928 Shooting Brake – jedini na svejtu
Rođendanski poklon
Napravljen je kao poklon za 75. rođendan Ferija Poršea. Samo jedan jedini primjerak Porschea 928-4 Shooting Brake danas se čuva u Poršeovom muzeju

 

 

1001

 

 

Danas su svi prijatno iznenađeni činjenicom da je Porše u Ženevi predstavio “panameru sport turizmo”, odnosno karavan verziju čuvenog četvoroseda, takozvani “šuting brejk”.Ideja, zapravo, uopšte nije nova, a “šuting brejk” modeli su pravljeni još sedamdesetih godina i to najčešće u više nego ograničenim serijama.

 

 

101

 

 

 

 

 

Isto je učinio i Porše pre više od trideset godina, kada je 1984. napravio specijalan poklon za 75. rođendan Ferija Porše. Bio je to jedan jedini primjerak modela “928 šuting brejk”, zvaničnog naziva “928-4”.Kao osnovu za konstrukciju ovakve verzije, Poršeov razvojni centar u Vejzahu uzeo je model “928 S” i produžio ga za 25 centimetara.

 

 

99

 

 

 

Taj dodatni prostor je iskorišten za ugradnju drugog reda sjedišta punih dimenzija, umesto pomoćnih kod standardnog modela.Porše je zadržao fabrički motor – petolitarski V8 sa 310 konjskih snaga, koji je omogućavao dostizanje maksimalne brzine od 310 km/h.Kaošto smo već rekli, napravljen je samo jedan jedini primerak koji se danas nalazi u Porše muzeju.

Comments

comments

Na vrh