Novosti

Kakо izabrati polovni automobil – šta gledati prilikom kupovine?

kljuc

Kupiti dobar polovan automobil nije lako, obzirom na mnoge modele, motora, paketa opreme, garantnih rokova i akcijskih cijena. Ponekad za samo 500 eura više može da se uzme sličan model sa snažnijim motorom i bogatijom opremom.Međutim potrebno ispitati i mnoge druge stvari. Mada, koliko god da su fotografije kvalitetne, događaju se i neprijatna iznenađenje kada stignete na lice mesta i shvatite da automobil ne izgleda baš tako sjajno kao na slikama. Stoga se, za početak, naoružajte strpljenjem. Na objašnjenja i opis vozila od strane prodavca obratite pažnju ali najveći deo posla obavite sami, tj. posvetite se analiziranju samog vozila.

 

Odredite budžet, to jest, definišite granicu preko koje ne biste išli prilikom traženja, ali da vam pritom ostane dovoljno novca za obavezne intervencije nakon same kupovine. Bilo bi dobro i da u nekom servisu proverite stanje španera i u slučaju potrebe obavite zamjenu ukoliko već ne idu u „setu“ (mnogi preporučuju njihovu zamjenu i bez provjere), a isto važi i za ulje i filter u menjaču, naročito ako je reč o automatiku.

 

 

 

 

Ukratko, iskustvo kaže da se nakon kupovine isplati uraditi veliki servis. Zamenite i antifriz, ne čekajte zimu – on usporava koroziju i druge neželjene pojave u hladnjaku. Pored ovih „sitnica“, ostavite sa strane i nešto novca za neplanirane kvarove, kojih će možda biti.
Svjesni da davanje univerzalnih savjeta za kupovinu polovnjaka, čija cijena ide od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada eura, nije lak posao, pokušaćemo da vam damo osnovne smjernice kako biste napravili što bolji izbor.
Najvažnije je da ne kupite automobil koji je:
– ukraden,
– nekoliko godina stariji nego što piše u dokumentima,
– pretrpeo tešku saobraćajnu nezgodu,
– nema 200.000 ili 300.000 kilometara više nego što piše na instrument tabli,
– prošao „sito i rešeto“.

 

 

 

 

 

 

Automobil obavezno gledajte danju, pošto se noću teže uočavaju nepravilnosti. Dobar auto limar bez većih problema može da utvrdi da li je automobil bio havarisan, čak i ukoliko ga ne podiže na dizalicu ili posmatra iz kanala. Stoga bi bilo korisno da potražite i njegovu pomoć i častite za trud ukoliko ne bude želeo da naplati uslugu.

Samo ne zaboravite – napomenite mu da vam svoje mišljenje kaže u četiri oka, pošto će vjerovatno (podsvjesno) da ublaži stvarno stanje u prisustvu prodavca.

 

Comments

comments

Na vrh