Novosti

Pet najdugovječnijih automobila koji su i danas u prodaji

Automobili za sve generacije je rečenica koja se često koristi u reklamiranju brojnih modela koji silaze sa proizvodnih traka fabrika širom svijeta, često opisujući modele koji već nakon par godina padnu u zaborav.

16786-top-5-auto-1

U svijetu brzine i spoljašnjeg izgleda, rijetki su automobili koji su svojim kvalitetima uspjeli da istraju na tržištu, time dobivši status ikone.

Predstavljamo vam pet automobila koji zbog svojih godina mogu da se nazovu starosjediocima automobilskih tržišta širom planete, automobile uz koje su vjerovatno odrasle generacije vozača, automobile koje zaista možemo nazvati “automobilima za sve generacije”, a možda čak i “automobilima za sva vremena”

Lada Niva (1977 – danas) – Ovaj kultni ruski automobil stekao je reputaciju neuništivog terenca, stvorenog i za najteže zadatke. Pouzdanost i niska cijena pomogli su Nivi da postane popularan i izvan Rusije – u Kanadi, Južnoj Americi i brojnim istočnoevropskim zemljama.

Land Rover Defender (1983 – danas) – Defender je tokom 80-ih godina prošlog vijeka bio dostupan u tri verzije po kojima je dobio ime (90, 110 i 127), a 90-ih je preimenovan u Defender. Otkako je predstavljen, ovaj legendarni “terenac” je postao sinonim za vozilo stvoreno za najekstremnije dijelove svijeta i najteže poslove, bilo da se radi o ekspediciji na Sjeverni pol ili prelasku Sahare. Land Rover planira da 2015. godine predstaviti Defenderovog nasljednika.

Caterham (1973 – danas) – Zasnovan na slavnom Lotusu 7 koji se proizvodio od 1957. do 1973. godine, Caterham je otkupio licencu od Colina Chapmana i od tad proizvodi raznolike verzije sopstvene interpretacije “sedmice”. Caterhamovi automobili među brojnim poklonicima takvih sportskih modela imaju reputaciju najboljih, najsirovijih i najzabavnijih vozačkih mašina koje novac može kupiti.

Mercedes G (1979 – danas) – Jedan od najsposobnijih terenaca svih vremena, Mercedesov G Wagen, predstavljen je krajem 70-ih godina kao civilno i vojno vozilo. Najznačajnija njegova karakteristika su tri diferencijala (prednji, zadnji i centralni) čija mogućnost potpune blokade je omogućavala izlete na terenima do kojih ostala vozila nisu mogla ni da dođu.

VW Buba (1938 – 2003) – Osim ako ne naiđete na vrlo dobro očuvan primjerak iz prošlosti, originalnu Bubu više ne možete da kupite. Tokom 65-godišnjeg proizvodnog ciklusa, ovaj kultni automobil je proizveden u više od 21.5 miliona primjeraka u 15 pogona širom svijeta. Iako predstavljena 1938, Buba je veliku popularnost stekla tek nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući većoj snazi i udobnosti u odnosu na konkurente.

Comments

comments

Na vrh