FIBA zbog napada na Ukrajinu promijenila sudiju za utakmicu Litvanije i BiH

Detalj s utakmice u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

Iako je bio najavljen, bjeloruski sudija Andrei Sharapa neće suditi današnju utakmicu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo između Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Naime, Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je usvojila zahtjev Košarkaškog saveza Litvanije da izostavi Sharapu budući da Bjelorusija podržava napad Rusije na Ukrajinu te kao takav nije dobrodošao u ovu baltičku državu.

Umjesto Sharape jedan od sudija bit će Španac Luis Castillo, dok su preostala dvojica Saverio Lanzarini iz Italije i Carsten Straube iz Njemačke.

Podsjetimo, košarkaša reprezentacija BiH tek je jutros čarter letom iz Sarajeva otputovala u Vilnius gdje će večeras odigrati utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Iako je u Litvaniji proglašeno vanredno stanje, FIBA je ranije odbila prihvatiti molbu Košarkaškog saveza BiH da se meč odgodi. S druge strane, FIBA je odgodila susrete Bjelorusija – Velika Britanija, Ukrajina – Španija i Nizozemska – Rusija.

Prvobitno je planirano da naš nacionalni tim ne ide u zemlju u kojoj je proglašeno vanredno stanje zbog dešavanja u Rusiji i Ukrajini, ali nakon što su Košarkaški savez Litvanije i Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) dali garancije da će Zmajevi biti potpuno sigurni u Vilniusu, odluka je promijenjena.

Utakmica Litvanija – BiH počinje u 18.30 sati, uz direktan prijenos na kanalu Sport Klub 1. Na ovaj meč biće dostupno i kladjenje online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *