Radikalna odluka: Dalić odbio da glasa u FIFA-inom izboru

Hrvatski selektor Zlatko Dalić odbio je učestvovati u FIFA-inom izboru za nagradu “The Best”.

Podsjetimo, Argentinac Lionel Mesi (Messi) drugi je put osvojio tu nagradu glasovima selektora, kapitena i novinara iz zemalja članica.

Razočaran odnosom
Dalić je za stranicu HNS-a priznao kako je razočaran FIFA-om. Svoje mišljenje naširoko je obrazložio.

Razočaran sam odnosom FIFA-e prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske nogometne organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji.

Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva zadnja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta.

Uprkos tome, pogledajte spisak 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta – osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliki respekt prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u?

FIFA bi nas trebala više promovirati jer smo pokazali da jedna mala zemlja može konkurirati najvećima, a što je najljepša reklama za nogomet u cijelom svijetu. Zbog svega navedenoga, odlučio sam kako ove godine neću učestvovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s time da je za mene on uvijek broj jedan – navodi se u Dalićevom pismu. Kliknite na link i probajte kladjenje uzivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *